петък, 26 януари 2018 г.

Обикновено хладилно тесто



Преди доста време беше на мода така нареченото „Универсално тесто“ – тесто приготвено с прясно и кисело мляко, мая, сода за хляб, яйце. Използвахме го най-често за приготвянето на мекици. Можеше да се направят и пирожки, баница (пиците не бяха известни тогава!). Сега от това тесто се правят и питки, пици, кифлички.
И понеже често приготвям обикновен домашен хляб, но се „връзвам“ с него – трябва да го изчакам да втаса, а това става за различно време в зависимост от околната топлина и брашната, които ползвам, реших да пробвам да го замеся в удобно за мен време и да го пека също в удобно време.
За сега съм направила четири много сполучливи опита с различни брашна – (поотделно или смес) – хляб и мекици; хляб и пица; хляб със смес от бяло брашно 650, типово и царевично брашно.
Предстоят ми и други опити, надявам се все така сполучливи!


Продукти
500 г брашно
300 мл вода
7 г суха мая
2 ч. л. захар
2 ч. л. олио
1 ч. л. сол

олио за намазване на плика (съда) за втасване

Приготвяне
Брашното се пресява.
С останалите продукти се замесва тесто – който както е свикнал - на ръка; с миксер; с робот.
Ще опиша как аз го приготвям в последно време.
В купа се смесват около 1/3 от брашното със сухата мая и захарта. Постепенно се прибавя леко затоплената вода и се разбърква с ръчен миксер, с  бъркалките за тесто, на най-ниската скорост.
Получава се тесто с гъстотата на палачинково. Разбърква се много добре до гладка смес, да не личат никакви бучици от брашното. (прави ми впечатление, че  така замесено, след като започне да се прибавя останалото брашно, то по-добре се поема от тестото и по-рано започват да се образуват  характерните балончета в него).
Добавя се олиото и отново се разбърква, докато тестото го поеме.  Прибавят се 4 - 5 с. л. брашно и солта. След като и те се разбъркат, постепенно се прибавя от останалото брашно, докато миксерът може да меси.
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и с добавка на необходимото количество брашно, се омесва меко, еластично тесто. Брашното може да е повече или по-малко, зависи от типа. При мен за 2 от питките беше точно, за едната пое около 460 г, за друга – към 550 г.
Готовото тесто се поставя в голям, добре намаслен  отвътре найлонов плик или в голям, също добре намаслен съд (включително и капака от вътрешната страна). Тестото доста се надига, така че трябва да има достатъчно свободно място. Пликът се завързва (съдът се покрива с капака) и се поставя в хладилника, където то втасва и се съхранява до използването му.


Най-дългото време за съхранение в хладилника ми беше около 30 часа. Имайки опит от горепосоченото „Универсално тесто“, ще може да се съхрани няколко дни.
След като втасалото тесто се извади от хладилника, не е необходимо да се изчака да се затопли. Направо се оформя хляба, без да се меси допълнително,  само колкото да придобие исканата форма – кръгло, продълговато.
Прехвърля се в тава, върху хартия за печене.



Не се чака да втаса, а се слага да се пече  в загрята на умерена температура – 160/170 градуса С фурна (съобразете се с вашата фурна), където то постепенно се надига.
След като се изпече и леко поизстине, се поставя върху скара и се  покрива с кърпа, за да омекне.




Със смес от бяло брашно 650, типово и царевично


Приятен апетит!

 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар