неделя, 2 април 2017 г.

Добруджанки





Известни са с много имена – добруджанки; сиренки;  бързи сиренки ; сиренарки; мързеливи питки; мързеливи соленки; софиянки …
Лесни и бързи за приготвяне и не на последно място – вкусни!
Поднесени с чаша плодов сок, кисело мляко (айрян), компот или пресен плод, са чудесна сутрешна или следобедна закуска.

Продукти
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. сирене (кашкавал или смес 50/50 от двете)
2,5 – 3 ч. ч. брашно (320-390 г )
0,5 ч. л. сол (ако сиренето е много солено, сол не се слага)
1 яйце - по желание

масло
кашкавал

олио за намазняване на плота и ръцете

Приготвяне
Ако се ползва яйце, то може да се смеси с  другите продукти или да се ползва белтъка в сместа, а жълтъка за намазване на оформените питки.
В купа се изсипват 2 чаши брашно, киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и евентуално солта и яйцето (или белтъка) . Разбърква се с лъжица (тестото не се меси). Постепенно се прибавя и останалата част от брашното. Получава се доста меко, малко лепкаво тесто.
Прехвърля  се върху леко намаслен плот, разделя се на 4 части, които също се разделят на 4. Така се получават 16 парчета.
С намаслени ръце се оформят на топчета и се редят на разстояние в тавата към печката ( с размер около 35/35 см) , застлана с хартия за печене.  
В средата се прави малка дупка (ако се ползва яйце се мажат с жълтък), в която се слага по малко парченце масло.

По желание се поръсват с настърган кашкавал.
Почиват 10-тина минути  (докато се загрее фурната).
Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура - 180 градуса, около 25 минути.
 
Без яйце

С белтък в сместа и намазани с жълтък


1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Прекрасни са, Тили! Баба ми ги прави същите и ти благодаря, че ми припомни тази рецепта! Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, радвам се че събудих приятни спомени! :)
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Коко са ухани и златисти! Взимам си една, не!... две, и копвам си и рецептата :)
    Поздрави от слънчевия Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една и две няма да ти стигнат, Аля! :)Ще видиш, когато ги направиш.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    чудесни стават тези добруджанки, лесни и много вкусни за закуска.Правила съм ги и наистина се получават с минимални усилия и минимум време.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, в много семейства са приготвяни,но младите не ги знаят. Така че не е лошо да си припомняме от време на време и старите рецепти!
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Наистина са много лесни, а толкова пухкави, вкусни и уханни.
    Благодаря и за тази рецепта, Тили! Очарована съм от всички Ваши рецепти, които съм опитвала досега.
    Бъдете здрава и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стойчева, благодаря за милите думи! Радвам се че сте останали доволни от пробваните рецепти!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване