сряда, 21 декември 2016 г.

Конфитюр от дюли и ябълки (печен)




От последните дюли приготвих този много ароматен конфитюр. Като гледам и миналата година по това време съм правила конфитюр от дюли, круши и ябълки, само че тази година поради различни обстоятелства се наложи да го пека, вместо да го варя.

(Количеството на плодовете е в готов вид – обелени, без семенната част)
Продукти
1 кг дюли
1 кг ябълки
1 кг  захар
3 ч. ч. вода (600 мл)
1 ч.л. лимонена киселина


Приготвяне
Плодовете се измиват добре, ябълките се обелват и нарязват на кубчета, дюлите не се белят, режат се на четвъртинки, маха се семенната част и се настъргват  на едрото ренде.
Така подготвените плодове  се изсипват в дълбока тава и се поръсват равномерно със захарта. Престояват на  хладно няколко часа.
Добавя се водата и се разбърква.
Пече се първоначално на 200 – 220 градуса, докато заври течността, след което се намалява на 180 градуса. От време на време се разбърква. Като започне да се сгъстява се проверява за готовност - капка от горещия сироп, поставена върху наклонена чинийка да се задържи, без да потича надолу.
Няколко минути преди да се извади конфитюра от фурната, се поръсва с  лимонената киселина и се разбърква.
Пълнят се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират  5 минути.  
Обръщат се с капачките надолу до пълно изстиване, след което се прибират за съхранение.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар