неделя, 27 ноември 2016 г.

Сладко и конфитюр от смокини





Естествено приготвени през лятото, но сега качвам рецептата. Младежите у дома донесоха светлокафяви, не много едри, но много сладки смокини. Почерпихме се с невероятния плод, след което от целите и здрави смокини направих сладко, а от меките и по смачкани – конфитюр.

Сладко от зрели смокини
Продукти
1 кг смокини
1 кг захар
600 мл вода
1 ч. л. лимонена киселина

Приготвяне
В емайлирана тава се смесват водата и захарта и след като сместа заври и захарта се разтопи, се прибавят почистените от дръжките смокини. Ври 15 – 20 минути и огънят се изключва. Сладкото се отстранява  от огъня и се оставя да престои  няколко часа /може и цяла нощ/ на хладно. След това отново се слага на огъня и ври до готовност – капка от горещия сироп, поставена върху наклонена чинийка да се задържи, без да потича надолу.
Няколко минути преди сваляне от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Пълнят се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират  5 минути.


Конфитюр от зрели смокини
От смачканите  и меки смокини приготвих конфитюр. Само че намалих захарта наполовина,  но мисля че още можеше да се намали – толкова сладки бяха смокините!

Продукти
1 кг зрели смокини
500 г захар
1 ч вода  /200 мл/
1 ч. л. лимонена киселина

Приготвяне
Смокините се почистват от дръжките и се поставят в емайлирана тава. Намачкват се и се поръсват със захарта. Оставят се на студено да престоят няколко часа /или цяла нощ/. Прибавя се чашата вода и се поставят на огъня. Варят се докато се сгъсти и капка от сиропа, поставена върху наклонена чинийка, се задържи, без да потича надолу. Няколко минути преди сваляне от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Пълнят се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират  5 минути.

Естествено, че семената на смокините личат. Дъщерята, без да го опита, ме попари с мнението си, че „Това никой няма да го яде!” Но внукът като се върна от работа веднага се почерпи и много хареса конфитюра. Семената бяха определени като „сусамово семе”. Така че няма опасност конфитюра да не се изяде!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Много обичам, и при възможност приготвям и аз.
    Чудесни са и двете ти предложения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, толкова е ароматен! И аз се надявам догодина пак да имам възможност да приготвя.
      Поздрави!

      Изтриване