неделя, 8 юли 2012 г.

Торта „Мандаринов рай”





За тестото:
6  яйца                                                   
125 г  захар                                        
1  ванилова захар /8 г/                              
1 ч. л. рендосана кора от мандарин  
125 г брашно /1 ч. ч. от 200 мл/         
1 ч. л. бакпулвер                                  
50 г царевично  нишесте
    
                
За крема:
10 г желатин
400 – 450 г заквасена сметана /извара/
3  с. л. пудра захар / или на вкус/
1  ванилова захар /8 г/                               
5 – 6  мандарини
200  мл  течна сметана за разбиване

Пудра захар за поръсване
Бадеми, орехи

Мандарините се обелват, разделят  на резенчета и почистват много добре от белите власинки. 10 – 15  по-малки, еднакви по размер резенчета, се варят за 2 – 3 минути в малко /колкото да ги покрие/ подсладена на вкус вода, която по-късно ще се използва за сиропиране на блатовете и накисване на желатина. Тези мандаринови резенчета се ползват за украсата на тортата /ако са пресни, те ще изсъхнат/.
Останалите /сурови/ резенчета се нарязват на малки парченца.

За тестото:
Белтъците се разбиват с 1 с. л. захар до гъст сняг. Жълтъците се разбиват до бяло с останалата захар, ваниловата захар и се добавя настърганата кора.
Пресява се брашното с нишестето и бакпулвера и се смесва с жълтъчната смес. Белтъкът се прибавя на порции, като внимателно се  разбърква с лопатка с движения отгоре-надолу. Тестото се поставя във тортена форма с отделящо се дъно, с размер  22- 24 см и се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С за 35 – 40 минути или до готовност. Охлажда се върху решетка. Напълно изстиналият блат се разрязва на 2 части и се сиропира  с течност от варените мандаринови резенчета.

За крема:
Заквасената сметана / или извара/ се смесва със захарта и ваниловата захар.
Желатинът се накисва в няколко лъжици от отделения от нарязаните мандарини сок и от изстиналия захарен сироп.  Като набъбне, леко се нагрява на водна баня, докато се разтвори. Смесва се с 2 с. л. от сметановия крем, за да се темперира и след това  се съединява с останалия крем. Към тази смес се прибавя ¾ от разбитата сметана /сметаната за разбиване/  и нарязаните мандаринови резенчета.
Долната част на блата се слага в отново сглобената тортена форма  и се сиропира. Покрива се с крема, отгоре се поставя втората част на блата и леко се притиска. Поставя се в хладилник за 6 – 12 часа, за да стегне добре кремът.


Изстиналата торта се поръсва с пудра захар, украсява се с розички от останалата ¼ разбита сметана  и варените мандаринови резенчета.
Друг  вариант за украса – с останалата ¼ разбита сметана се намазва горния блат и се украсява с мандариновите резенчета. Отстрани се украсява с филетирани бадеми или  орехови ядки. Прибавих и пурички.



  • В оригинала е използвана 400 г гладка /не зърнеста/ извара, най-добре диетична, 100 г йогурт, 250 мл сметана, 20 г желатин и 400 консервирани мандаринови резанки.
  • Първият път, когато направих тортата, използвах 3 готови какаови квадратни блата, които изрязах на кръг с размера на тортената форма.


Показвам една кулинарна хитринка, която  видях в  телевизионното кулинарно предаване Utilisima и много ме впечатли  - ако блатът трябва да се раздели на 2 – 3 пласта, преди да се разреже , на външната страна, отстрани, се отбелязва една отвесна черта /резка, белег/.  Така при сглобяването пластовете ще съвпаднат, след като се сложи кремът. Простичко, но ефикасно!





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Много сочна торта, Тилия! Сигурна съм, че и ароматна, а и с мандарините - съвсем свежарска.

    ОтговорИзтриване
  2. Пепа,наистина е много хубава, а аз харесвам мандарини и затова повторих направата й, вече с оригиналния блат.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна тортичка, Тилия! Снимките са много хубави и направо ме изкушават да си взема парченце! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани! Вземи си и повече - заслужава си :)

    ОтговорИзтриване