четвъртък, 29 март 2018 г.

Леща със спанак (лобода, лапад)

  Една малко не традиционна, но вкусна, лесна и подходяща за пролетта и постите рецепта. Идеята за зеленийки в лещата много ми допадна. Изпълних рецептата с малко изменения в начина на приготвяне. Използвах лобода и лапад от градинката, вместо спанак.



Вариант със задушени зеленчуци от 29. 03. 2018 г

Продукти
1 ч.ч. леща
250 - 300 г спанак /лапад, лобода/
1 глава лук
1 морков
3 скилидки чесън
3 - 4 с.л. олио
сол
джоджен /мащерка /

Приготвяне
Добре почистената и измита леща се залива със студена вода и сварява до полуготовност. Посолява се на вкус, прибавят се нарязаните лук, чесън и моркови, и олиото. Ври докато лещата омекне. Десетина минути преди ястието да стане готово, се овкусява с останалите подправки. Добавят се спаначените листа без да се режат (ако се употребява лапад се накъсва или нарязва на едро). Ястието ври още няколко минути, колкото спанакът да промени цвета си и да омекне.

* Лукът и чесънът може да се заменят с пресни.


Вариант от 29. 03. 2018 г
Използвах пресен лук, пресен чесън, лапад и  5-6 листенца киселец. 

В олиото се задушават рендосания на едро ренде морков заедно с нарязаните лук и чесън. След като станат готови, се прибавят нарязаните листа лапад и киселец. Разбърква се да се задушат и те за 2-3 минути и се прибавя отцедената леща. Посолява се на вкус и ври още няколко минути да се овкуси. 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Чудесна е, Тили, изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Кате! Постно, но вкусно!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Ей така не съм приготвяла никога леща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ако обичаш зеленийки, опитай. Пролетно време ги включвам към много от ястията. Придават по-друг вкус.
      Поздрави!

      Изтриване