неделя, 22 април 2012 г.

 ПОРТОКАЛОВО-ЛИМОНОВ   СЛАДКИШ   С   БАДЕМИ   И  ЗЕХТИН

За мен този сладкиш беше едно предизвикателство - сладкиш и зехтин! Мислех да заменя зехтина с масло, но реших да се доверя на авторката, една чудесна кулинарка и фотографка. И не сгреших! Получи се един лесен, лек и ароматен десерт!
Публикувам рецептата за сладкиша с любезното съгласие на авторката. Люси, сърдечно  БЛАГОДАРЯ!


Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. захар
¼ ч. ч. прясно мляко
½ ч. ч.  екстра върджин зехтин
настърганата кора и сокът от половин лимон и половин портокал
1 и ½ ч брашно
10 г бакпулвер
1 щипка сол
40 г филирани бадеми
За поръсване:
30 г пудра захар
настъргана лимонова и портокалова кора

Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем / да удвои или утрои обема си/. Смесете млякото, зехтина и сока от цитрусите. Смесете брашното с бакпулвера и солта в друг съд. Започнете да прибавяте към разбитите яйца по малко от двете смеси, като разбърквате с телена бъркалка. Накрая добавете в тестото настърганата цитрусова кора и филираните бадеми /смесени с последната част от брашното/.
Изсипете в намазана с масло и посипана с брашно форма с откопчаващи се стени
с диаметър 22 см. Изпечете в загрята до 180 С фурна за около 20-25 мин, като проверите за готовност с дървен шиш.
Оставете сладкиша да изстине, извадете от формата. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар и декорирайте с настъргани лимонови и портокалови кори. 

Източник 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар